porada.getPelnaNazwa()

Na Wielkanoc będzie pysznie

Przygotuj wyjątkową Wielkanoc i zaproś bliskich na aromatyczny żurek, jajka faszerowane smakiem, mazurek słodko ozdobiony i pasztet z bogatym wnętrzem.

test

Tradycyjny smak na talerzu... a raczej w chrupiącym chlebie. Jeżeli chcesz, by żurek miał głębszy i wyraźniejszy smak, dodaj do niego kiełbasę, którą wcześniej podsmażysz wraz z cebulką na rumiany kolor. Żurek jest za mało kwaśny? Dodaj do niego odrobinę soku z cytryny. Przekonaj się, że tradycja jest pyszna!

test

Jeżeli Wielkanoc, to z jajkiem. Jeżeli ze smakiem, to faszerowanym. Mała, świąteczna przekąska z jajkiem przepiórczym to nasz pomysł na nieco inne jajka z majonezem. Mamy też cenną radę - gdy wyjmiesz jajka z lodówki, ogrzej je, np. pod ciepłą wodą. Nie gotuj zimnych jajek, ponieważ mogą popękać.

test

Wielkanoc mazurkiem malowana. Słodka propozycja na świąteczny stół. Koloru i smaku mazurkowi dodają bakalie. Suszone owoce, które chcesz wykorzystać do przyozdobienia, namocz wcześniej w lekkim syropie cukrowym z dodatkiem soku z cytryny. Spowoduje to, że będą miękkie i lśniące. A co z orzechami? Nabiorą aromatu i chrupkości, gdy podpieczesz je w piekarniku.

test

Na świątecznym śniadaniu smakowicie zaprezentuje się pasztet. Jeżeli chcesz zaskoczyć tych, którzy go spróbują, „ukryj" w nim marchewkę. Co warto wiedzieć o pasztetach? Ubijając pianę z białek do pasztetu, dodaj szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Dzięki sztywnej pianie pasztet po upieczeniu będzie niezwykle lekki.

test

Fit Wielkanoc 

Odchudzamy wielkanocnego baranka! I pysznie, i tradycyjnie, i zdrowo? Oczywiście, że możliwe! Mamy już naprawdę wyostrzony zdrowy apetyt na święta. Częstujemy sprytnymi sposobami, by wielkanocne menu nie spływało kaloriami.

Komentarze