porada.getPelnaNazwa()

O czym należy pamiętać urządzając spotkanie przy grillu?

Grill to nie tylko okazja do zasmakowania pieczonych potraw, to również doskonały pretekst do spotkań towarzyskich. Zadbaj więc o swoich bliskich i spędź z nimi miłe chwile organizując wyjątkowo smaczne spotkanie! Boisz się, że nie podołasz wyzwaniu? Dasz radę, wystarczy, że zastosujesz się do poniższych wskazówek.

Ustal liczbę gości i zaplanuj zakupy

Zanim wybierzesz się na zakupy, ustal liczbę osób, które chcesz zaprosić. Dzięki temu dowiesz się, ile jedzenia potrzebujesz. Nie skupiaj się tylko na mięsie, grillować możesz także ryby, krewetki, homary, ostrygi, grzyby, sery, warzywa, owoce oraz pieczywo. Zróżnicowane menu pozwoli uniknąć Ci krępującej sytuacji, jeśli okaże się, że któryś z gości jest wegetarianinem bądź nie toleruje jakiegoś pokarmu.

Poinformuj zaproszonych

Pamiętaj, aby poinformować gości o spotkaniu z odpowiednim wyprzedzeniem. Nawet jeśli jest ono urządzane bez szczególnej okazji, powinni mieć czas do namysłu. Informując wcześniej, możesz poprosić zaproszonych o potwierdzenie swojej obecności. Daje Ci to pewność precyzyjnego kalkulowania, a co za tym idzie oszczędzenia sobie niepotrzebnych wydatków.

Zacznij działać 3 godziny przed spotkaniem

Wybierz obszar na ulokowanie grilla, powinien być osłonięty od wiatru i znajdować się z dala od miejsc siedzących. Przygotuj swoje stanowisko pracy: blat, na którym znajdą się potrzebne Ci do grillowania akcesoria. Jeśli planujesz spotkanie wieczorową porą, zadbaj o oświetlenie. Pamiętaj, aby zamarynować mięso, nadając mu w ten sposób niepowtarzalny smak. Schłodź napoje i przygotuj lód.

Rozpal grill i przygotuj ruszt

Pierwsze produkty powinny trafiać na ruszt w chwili, gdy pojawią się goście. Rozpalaniem zajmij się więc wcześniej. Jeśli korzystasz z grilla gazowego bądź elektrycznego wystarczy Ci 10 minut. Dłużej potrwa to z tradycyjnym węglowym. Potrzebujesz wtedy 30–40 minut. Grillowanie możesz bowiem zacząć dopiero wtedy, gdy węgle pokryją się popiołem. Zanim położysz żywność na ruszt, koniecznie posmaruj go olejem.

Miej wszystko pod kontrolą

Pamiętaj, że grillując nie będziesz miał czasu biegać wkoło i obsługiwać gości. Postaraj się, aby mieli pod ręką wystarczającą liczbę talerzy, sztućców, szklanek i serwetek. Zadbaj też o różnego rodzaju sosy i dipy. Schłodzone napoje i przyrządy do ich otwierania powinny znaleźć się na stole jeszcze przed przyjściem zaproszonych. Nie zapomnij o popielniczkach, ustaw je w kilku miejscach – zadbasz w ten sposób o czystość trawnika.

Przezorny zawsze ubezpieczony

Nie zapomnij przygotować sobie spryskiwacza z wodą. Kiedy wytapiający się z mięsa tłuszcz zapali się, szybko zareagujesz i nic nie przypalisz.

Komentarze