porada.getPelnaNazwa()

Oliwa - po czym poznasz jej wartość?

Oliwa z oliwek jest cennym produktem dla zdrowia i dietetycznego żywienia. To jeden z kilku podstawowych składników najczęściej używanych w kuchni włoskiej. Jednak jego walory doceniane są także poza granicami słonecznej Italii. Na polskim rynku wybór rodzajów oliw jest przeogromny. Trudno czasem, wybrać tę najlepszą jakościowo. Po czym więc można poznać tę jedyną?

test

Oliwa z pierwszego tłoczenia – pierwsza jakość

Zaleca się, by oliwę z pierwszego tłoczenia, tzw. Extra Virgin zażywać na surowo codziennie w ilości jednej łyżki stołowej. Działa ona zbawiennie na nasze zdrowie, gdyż jest bogata w witaminy i minerały. Jest też doskonałą alternatywą dla tłuszczy zwierzęcych, czy tłuszczy typu trans (margaryny).

test

Oliwa z oliwek bywa kapryśna. Jeżeli chcesz jej użyć do smażenia, pamiętaj o stosowaniu umiarkowanej temperatury. Nie używaj dużego ognia w pierwszej fazie podgrzewania, gdyż się spali – jej temperatura dymienia wynosi 225˚C. Natomiast gdy chcesz ponownie użyć oliwy, odsącz ją od resztek jedzenia z patelni i smaż, nie tracąc wartości oliwy.

Komentarze