Jak kandyzować skórkę pomarańczową?

Jak kandyzować skórkę pomarańczową?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Przygotuj 2 pomarańcze, pół szklanki cukru i szklankę wody.

2

Pomarańcze dokładnie wyszoruj. Ściągnij skórkę z pomarańczy w jak największych kawałkach. Biały środek skórek wytnij czubkiem ostrego noża.

3

Zalej skórki wrzątkiem i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 15 min. Po ugotowaniu zestaw skórki z ognia i pozostaw w wodzie do wystygnięcia.

4

Wystudzone skórki osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cieniutkie paseczki.

5

Skórki i cukier wsyp na patelnię. Zalej wodą i zagotuj. Mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści.

6

Kiedy woda z syropu całkiem odparuje, a skórka stanie się szklista, przełóż ją na metalową kratkę i zostaw na kilka godzin do wystudzenia i wyschnięcia.

7

Gotową skórkę przechowuj w suchym i zamkniętym opakowaniu.


Komentarze