Jak zrobić pączki?

Jak zrobić pączki?

  • 04:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Zaczyn:

    • 60 g drożdży
    • 1-3 łyżeczki cukru
    • 1/3 szkl. ciepłego mleka
    • 2 łyżki mąki

    Dodatkowo:

    • 3 szkl. mąki tortowej
    • 2/3 szkl. ciepłego mleka
    • 80 g masła
    • 1 jajko
    • 5 żółtek
    • 1/3 szkl. cukru
    • 1 łyżka spirytusu lub octu
    • 1 op. cukru waniliowego
    • dżem truskawkowy
    • szczypta soli
    • cukier puder do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Zrób zaczyn: w głębokim naczyniu rozetrzyj drożdże z cukrem, zalej ciepłym mlekiem, dodaj mąkę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.

2

Do rondelka wbij jajko, dodaj żółtka, szczyptę soli oraz wymieszane ze sobą cukry (1/3 szklanki cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego).

3

Rondelek postaw na palniku i ciągle ubijając, podgrzewaj lekko na wolnym ogniu, aż masa stanie się gęsta i nieco urośnie. Ubijaj ją przez ok. 15 min. Zdejmij z ognia i jeszcze chwilkę ubijaj w celu przestudzenia.

4

Mąkę tortową połącz z ciepłym mlekiem, dodaj ubite żółtka i zaczyn. Wszystko wymieszaj.

5

Wlej do ciasta stopione na wolnym ogniu masło i łyżkę spirytusu lub octu (aby ciasto nie chłonęło tyle tłuszczu). Wymieszaj składniki łyżką i podsyp mąką, jeśli będzie za rzadkie i kleiste, a następnie wyrób dłońmi na gładkie ciasto.

6

Wyrobione ciasto musi odpocząć. Posyp je lekko mąką, przykryj ścierką i pozostaw na ok. 1,5 godz. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

7

Z wyrośniętego ciasta oderwij kawałek i formuj w palcach placuszek o średnicy ok. 5 cm. Na środek placuszka nałóż łyżeczkę dżemu.

8

Zlepiaj brzegi, formując w dłoniach kulki.

9

Pączki układaj zlepieniem do dołu, przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę. Możesz podsypać pączki mąką, aby nie przywarły do ściereczki.

10

Smaż pączki na niezbyt gorącym oleju, najpierw pod przykryciem, a po odwróceniu pączków dosmaż je bez pokrywki.

11

Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem. Smacznego!


Komentarze