Jak zrobić rękawiczki Św. Mikołaja?

Jak zrobić rękawiczki Św. Mikołaja?

  • Sposób przygotowania
  • Przepisy
  • Produkty
1

Ciasto kruche rozwałkuj na ok. 5 mm grubości (wałkuj na pergaminie lub stolnicy posypanej mąką, dzięki temu ciasto nie będzie się przyklejało). Z gotowego ciasta wycinaj foremką kształty. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż ciasteczka i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 min.

2

Upieczone ciasteczka przestudź. Przełóż na pergamin lub inny papier, aby nie pobrudzić blatu podczas dekorowania. Lukier podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj czerwony barwnik spożywczy i wymieszaj (powinien być gęsty). Za pomocą pędzla nanieś lukier na ciastko. Poczekaj aż wyschnie.

3

Gdy lukier przeschnie, nałóż pędzelkiem na brzeg rękawicy warstwę lukru białego (bez barwnika). Odczekaj aż warstwa wyschnie, po czym udekoruj rękawicę Mikołaja kremem cukrowym, tworząc niby-kożuszek.

4

Na koniec mazakiem cukrowym wyrysuj wzory na rękawicy. Rękawiczki odłóż do wyschnięcia.


Komentarze