porada.getPelnaNazwa()

Poznaj sekrety włoskich makaronów

Niech żyje makaron! A to dlatego, że jest on smaczny, szybko można go przyrządzić, łatwo łączy się z różnego rodzaju sosami, mięsami, warzywami i owocami. Nadaje się również do zapiekanek, zup, a nawet deserów.

Makaronowy alfabet

Rodzajów makaronu jest ponad 300 – od A do Z. Każdy ma swój indywidualny kształt, wielkość i przeznaczony jest do podawania z innym sosem. Włoscy kucharze nigdy nie mają kłopotu z doborem makaronu i sosu. Chcesz być jak oni, zapoznaj się z poniższymi najbardziej popularnymi rodzajami tego włoskiego specjału.

test

Jak ugotować makaron al dente? 

Al dente w języku włoskim oznacza dosłownie „na ząb”. W połączeniu z makaronem nazwa ta określa jeszcze lekko twardy, jędrny, ale nie rozpadający się makaron. Dla niektórych al dente oznacza po prostu niedogotowany. Aby w ten sposób ugotować makaron, potrzebujesz od 5 do 12 minut, nigdy więcej. Jest to zależne od rodzaju i wielkości – drobny gotujemy krótko, większy – dłużej.

 

Co by tu dodać...

test

Makarony – z czym to się je? 

Zamiast nawijać makaron na uszy, stwórz z niego pyszne dania. Niech zagości w Twojej kuchni na dobre. Buon appetito!

 

Komentarze