porada.getPelnaNazwa()

Suszenie produktów

Suszenie to metoda znana z dziada pradziada, praktykowana już w czasach prehistorycznych.

test

Brak wody w żywności, choć hamuje rozwój drobnoustrojów, to ich nie zabija. Mogą one stać się aktywne po pojawieniu się wilgoci.

test

Wysuszoną żywność przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach bez dostępu światła i powietrza. Doskonale nada się do tego na przykład metalowe pudełko z wieczkiem lub plastikowe pudełko wyłożone papierem. Wyobraź sobie, że w takich warunkach suszone produkty zachowują świeżość przez około 3 lata.

Korzyści zdrowotne 

test

W produktach pozbawionych wody znajduje się większe stężenie białek, tłuszczów i węglowodanów niż w ich świeżych odpowiednikach. Pamiętaj jednak, że jeśli ponownie nawodnisz suszone produkty, wówczas strata składników odżywczych, szczególnie tych wrażliwych na wysokie temperatury, będzie większa. Z kolei na stałym poziomie podczas suszenia pozostaje ilość selenu, potasu i magnezu, a ilość pozostałych składników mineralnych ulega niewielkim zmianom. Produkty poddane suszeniu tracą sporo witamin, bo o 50% zmniejsza się zawartość witaminy A, kwasu foliowego (również luteiny i likopenu) i nawet o 80% witaminy C.

A co możesz suszyć bez obaw?  

test

Oczywiście grzyby. Poza tym z warzyw: marchew, pietruszkę, seler, por i pomidory. Nie zapomnij też o owocach: jabłkach, morelach, winogronach, śliwkach, bananach i gruszkach, bo w nich najintensywniej zamknięte jest lato.

Komentarze

  • 2015-10-22 Monika ze Smacznej Strony

    Oczywiście, że białka, tłuszcze i węglowodany nie rozmnożyły się :) Wkradł się redakcyjny błąd, za który przepraszamy. W produktach pozbawionych wody stężenie wartości odżywczych jest większe niż w produktach świeżych.

  • 2015-10-21 Ja Aj

    "W produktach pozbawionych wody znajduje się większa ilość białek, tłuszczów i węglowodanów niż w ich świeżych odpowiednikach."

    Co za głupoty. Co, w procesie suszenia nagle w magiczny sposób rozmnożyły się białka, tłuszcze i cukry? Może myślcie trochę? Stężenie tych składników jest większe, ale nie ilość. Ilość jest ta sama.