porada.getPelnaNazwa()

Suszenie produktów

Suszenie to metoda znana z dziada pradziada, praktykowana już w czasach prehistorycznych.

test

Brak wody w żywności, choć hamuje rozwój drobnoustrojów, to ich nie zabija. Mogą one stać się aktywne po pojawieniu się wilgoci.

test

Wysuszoną żywność przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach bez dostępu światła i powietrza. Doskonale nada się do tego na przykład metalowe pudełko z wieczkiem lub plastikowe pudełko wyłożone papierem. Wyobraź sobie, że w takich warunkach suszone produkty zachowują świeżość przez około 3 lata.

Korzyści zdrowotne 

test

W produktach pozbawionych wody znajduje się większe stężenie białek, tłuszczów i węglowodanów niż w ich świeżych odpowiednikach. Pamiętaj jednak, że jeśli ponownie nawodnisz suszone produkty, wówczas strata składników odżywczych, szczególnie tych wrażliwych na wysokie temperatury, będzie większa. Z kolei na stałym poziomie podczas suszenia pozostaje ilość selenu, potasu i magnezu, a ilość pozostałych składników mineralnych ulega niewielkim zmianom. Produkty poddane suszeniu tracą sporo witamin, bo o 50% zmniejsza się zawartość witaminy A, kwasu foliowego (również luteiny i likopenu) i nawet o 80% witaminy C.

A co możesz suszyć bez obaw?  

test

Oczywiście grzyby. Poza tym z warzyw: marchew, pietruszkę, seler, por i pomidory. Nie zapomnij też o owocach: jabłkach, morelach, winogronach, śliwkach, bananach i gruszkach, bo w nich najintensywniej zamknięte jest lato.

Komentarze