porada.getPelnaNazwa()

Wszystkie tajemnice kawy

Cudownie aromatyczna i wyjątkowo pobudzająca. Właśnie taka jest dobra włoska kawa. Ten jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, możesz sam przygotować w domowym zaciszu. Nie ugasi on pragnienia, ale z pewnością doda energii.

Łyk historii

Kawa to aromatyczny napój z palonych, a potem mielonych ziaren kawowca. Jej nazwa pochodzi od arabskiego „kaweh”, co oznacza siłę i wigor. Dwa najpopularniejsze gatunki kawy to Arabika i Robusta. Z najlepszej kawy słyną Włosi, w ich ojczyźnie powstała też pierwsza europejska kawiarnia. Legenda głosi, że odkrywcą kawy był etiopski pasterz o imieniu Kaldi. Wypasając swoje stado zauważył, że po zjedzeniu liści i jagód pewnego krzewu jego kozy tryskają energią. Przyrządzony przez niego napar z ziaren kawowca ujawnił swoje pobudzające działanie.

Espresso to najbardziej klasyczna kawa, kojarzona z włoską tradycją kulinarną. Jest ona bazą dla wielu innych napojów kawowych. Sprawdź, jak je odróżniać:

test

Skąd się biorą pobudzające właściwości kawy?

Odpowiedzialna jest za to kofeina, zawarta w ziarnach kawowca. Kofeina działa na organizm pobudzająco, pomaga usunąć oznaki senności, dotlenia mózg, poprawia koncentrację, przyspiesza przemianę materii. Jak pić kawę, aby była skuteczna? Nie pij kawy zaraz po przebudzeniu. W tym czasie, na Twój organizm działa hormon o nazwie kortyzol, który ma podobne właściwości, co kawa. Najlepszy czas na "małą czarną" to godziny 9:00–11:30. Na efekt działania kawy poczekaj chwilę. Kofeina zaczyna działać po 20–30 minutach. Działanie kawy Twój organizm odczuwa przez 2–3 godziny. Jeśli potrzebujesz pobudzenia na dłużej, skuś się na kolejną małą filiżankę, dopiero po tym czasie.

Komentarze