Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Agrest jest rośliną rodzimą dla Europy i zachodniej Azji. Znajdziemy ją w alpejskich zaroślach oraz lasach skalnych, a jeśli wybierzemy się w Himalaje, bądź na Półwysep Indyjski – prawdopodobnie również tam natkniemy się na te krzewy. W Europie szczególne uwielbienie dla agrestu przejawiają Brytyjczycy. Do dziś znajdziemy na wyspach zagajniki agrestowe i żywopłoty stworzone z tych roślin. Popularność agrestu najbardziej wzrosła w Europie w XVIII w. Oprócz Brytyjczyków, cenili ten owoc zwłaszcza Holendrzy, którzy to przyczynili się do stworzenia słodszych i większych odmian.


Co warto wiedzieć?

Agrest w Europie zaczął być uprawiany później niż porzeczka, bo na szerszą skalę dopiero w XIX w. Niegdyś wierzono, że wstawienie gałęzi dzikiego agrestu w okna lub przymocowanie go do drzwi odpędza nieszczęście. W staroangielskiej tradycji, wierzono, że w krzewach agrestu chowają się wróżki i dlatego nazywano tę roślinę „owocem wróżek”. Istniały nawet „kluby agrestowe” przy oberżach i zajazdach. Ich celem było wyhodowanie możliwie największych i najsłodszych owoców agrestu. Niejednokrotnie brytyjskie agresty, prezentowane w zawodach organizowanych przez te legendarne kluby, osiągają nawet wielkość śliwki!


Jakie są odmiany?

Odmiany europejskie różnią się od odmian popularnych w Ameryce Północnej. Te ostatnie są mniejsze, ale bardziej wydajne i lepiej nadają się na przetwory. Najczęściej spotykane odmiany agrestu mają kolor zielony lub bordowy. Te ostatnie są niejednokrotnie większe niż klasyczny, ogrodowy agrest. Znane są też odmiany żółte (słodsze) oraz takie owoce agrestu, które wyglądają jak miniaturowe patisony. Nierzadko krzyżuje się również agrest z porzeczką. Czerwona odmiana powstała właśnie w ten sposób.


Z czym to się je?

Agrest najczęściej wykorzystywany jest w deserach, np. ciastach i różnego rodzaju crumble (zapiekane pod kruszonką owoce). Można go suszyć, kandyzować, przygotowywać z niego galaretki, syropy i pikle. Doskonale też smakuje w dżemach, zwłaszcza z dodatkiem odrobiny mięty. Agrest ceniony jest również jako składnik nalewek i likierów. Można nim aromatyzować napoje na bazie wody sodowej, a nawet mleko czy wino. Roślina ta doskonale komponuje się również z drobiem – na przykład w formie wytrawnych, pikantnych dżemów, a także jako baza do sosów.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.