Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Obecność ananasa na naszych stołach zawdzięczamy samemu Krzysztofowi Kolumbowi. Europejczycy po raz pierwszy usłyszeli o nim, kiedy żeglarz w 1439 r. powitał brzegi wyspy Gwadelupa. Z czasem rozszerzono uprawę ananasa o Indie, Afrykę Południową, Jawę oraz Filipiny. Wkrótce ten owoc znany był już prawie we wszystkich krajach tropikalnych. Na jego walory smakowe nie pozostała obojętna także Europa, gdzie już w XVIII w. rozpowszechniły się tzw. „ananasarnie” (klimat europejski nie jest odpowiedni dla uprawy tego owocu w gruncie, uprawia się go więc w warunkach szklarniowych). Obecnie największe plantacje ananasa znajdują się w Chinach, Brazylii, Meksyku oraz na Hawajach i Filipinach, ale ten smaczny owoc ma swoich miłośników w każdym zakątku świata. Rozkochiwanie w sobie przychodzi mu zresztą z dużą łatwością. Ananas cieszy się opinią doskonałego afrodyzjaku.

 


Co warto wiedzieć?

Ananas jest rośliną uprawną. Można go hodować także w domu w doniczce. Aby uprawiać ananasa, trzeba mieć jego koronę. Wystarczy uciąć ją na równi z owocem, a następnie oberwać dolne liście naokoło pióropusza, tak aby powstał w tym miejscu ok. 2 cm pień. Po 3 dniach ananasa z suchego miejsca przesadzamy do doniczki. Nasz owoc uwielbia światło, nawet ostre słońce, dlatego powinniśmy zapewnić mu jak najjaśniejsze miejsce w naszym mieszkaniu. Nie lubi natomiast zbyt dużej ilości wody. Podlewajmy go zatem oszczędnie. Po około 1,5 roku od posadzenia, jeżeli ananas sam nie zakwitnie, można go o to poprosić – do tego akurat potrzebne będzie jabłuszko. Jabłka bowiem wydzielają substancje lotne, które zachęcają ananasa do wydania owocu. Aby efekt był pewny, nakrywamy oba owoce torebką foliową. Po tygodniu wdychania zapachu jabłka ananas jest już gotowy do zakwitnięcia i wydania pierwszego owocu.


Z czym się je?

Ananas to owoc wielozadaniowy. Duży, soczysty nadaje się do spożycia w stanie surowym, jak i po przetworzeniu. Można z niego robić dżemy, soki i kompoty. Kawałki ananasa świetnie nadają się jako składnik sałatek owocowych czy mięsnych, ale także jako dodatek do ciast i słodkich deserów. W towarzystwie kurczaka czy owoców morza idealnie prezentuje się w daniach głównych. Smakuje wyśmienicie również na ciepło. Można go grillować lub opiekać w piekarniku. Ponadto owoc ten zachwyca swoim smakiem nawet wtedy, gdy jest ususzony, kandyzowany lub dodany do produktów mlecznych.


Zobacz poradę: Jak obrać ananasa?>


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.