Czy wiesz, że

Właściwości

Arbuz, choć w przeszło 90% składa się z wody, zawiera w sobie także witaminy i sole mineralne. Jest źródłem wit. C, B1, B2 i B6, które wzmacniają odporność naszego organizmu i koncentrację. Zawiera także beta-karoten, który nadaje naszej skórze sprężystości i ładne zabarwienie oraz potas i wapń, potrzebny naszym kościom, paznokciom i włosom. Ze względu na zawarty kwas cytrynowy i jabłkowy, owoc skutecznie gasi pragnienie. Arbuz zalecany jest diabetykom i osobom dbającym o sylwetkę, gdyż zawiera stosunkowo mało cukru. Korzystnie wpływa także na układ trawienny i polepsza przemianę materii. Jest moczopędny, więc uwalnia nasz organizm od substancji szkodliwych. Dodatkowo, dzięki enzymom działającym ściągająco, wpływa tonizująco na cerę, oczyszcza ją i ujędrnia. Arbuz wykorzystywany jest także przy leczeniu stanów zapalnych skóry oraz tzw. zajadów, czy wyprysków

Pochodzenie

Pierwsze wzmianki na temat arbuza pochodzą już z czasów starożytnego Egiptu. Dowodem na to są malowidła ścienne z tym owocem znalezione w starożytnych grobowcach. Obecnie jednak uważa się, że ojczyzną arbuza jest Afryka. Europejczykom owoc ten stał się znany na przełomie XI i XII w. za sprawą krzyżowców. Do Polski trafił zaś dopiero ok. 500 lat później. Obecnie hodowanych jest ponad 1200 odmian arbuzów w 96 krajach całego świata. Prym jednak w eksporcie tego owocu wiodą Chiny i Turcja.

Z czym to się je?

Arbuza najchętniej jadamy bezpośrednio wyjmując miąższ łyżeczką ze środka owocu. Jest on idealny na upalne dni lata, gdyż doskonale gasi pragnienie. Dlatego warto dodawać go do letnich owocowych sałatek. Wyśmienicie smakuje także w towarzystwie sałat i serów, zwłaszcza typu feta. Z krewetkami i kurczakiem tworzy egzotyczną przekąskę. Z arbuza latem śmiało można przygotowywać orzeźwiające, ale i zarazem sycące chłodniki albo odżywcze sorbety. Nie rzadko dodaje się go też do deserów i lodów. Nie każdemu wiadomo, że i ze skórki arbuza można „wyczarować” niejedno w kuchni. Pocięta na cienkie paski i gotowana w syropie staje się znakomitym dodatkiem do ciast i deserów. Bywa też marynowana jak pikle, a później dodawana jako smaczna przekąska do obiadu.

Ciekawostki

Bywa, że masz ochotę na arbuza, ale nie jesteś przekonany co do właściwego wyboru konkretnego okazu? Chcesz wiedzieć, jak najłatwiej sprawdzić, czy wybrałeś dojrzały owoc? To bardzo proste – wystarczy, że dokładnie go ostukasz. Głuchy dźwięk, to znak, że arbuz jest dojrzały i nadaje się do zjedzenia. Możesz się wiec cieszyć smakiem nie tylko czerwonego orzeźwiającego miąższu, ale i żółtego, pomarańczowego, a nawet ciemnobrązowego, gdyż w takich odmianach arbuz występuje.

Ile kalorii mają arbuzy?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 39 kCal
Białko 0,6 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany 8,4 g
Błonnik 0,3 g