Awokado

Awokado
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Awokado to daleki kuzyn gruszki. Ten charakterystyczny owoc znany jest w Europie od połowy XVII w. Pierwszymi Europejczykami, którzy mieli okazję raczyć się jego uwodzicielskim smakiem, byli hiszpańscy konkwistadorzy Meksyku. Do Polski trafił znacznie później, ale zadomowił się na dobre i coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Awokado pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Aztekowie nazywali go masłem puszczy lub owocem maślanym, ze względu na zawartość tłuszczu. Inkowie natomiast wierzyli w jego miłosne działanie.


Co warto wiedzieć?

Awokado nazywane jest „owocem maślanym”, ze względu na znaczną zawartość tłuszczów. Duża wartość energetyczna tego owocu sprawiła, że traktowano go kiedyś jako namiastkę mięsa podczas długich i dalekich podróży. Obecnie z awokado pozyskuje się olej, który być może nie jest popularny w Polsce, ale króluje w kuchni śródziemnomorskiej. Warto też wiedzieć, że starożytnych Azteków i Inków cieszył nie tylko wspaniały smak awokado, ale także liczne walory zdrowotne owoca, w tym jego zdolność do leczenia zębów.


Z czym to się je?

Awokado to wspaniały owoc o wszechstronnym wykorzystaniu, bardzo smaczny i zdrowy. Jest idealny do kanapek - rozdrobniony z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a także niezastąpiony jako składnik sałatek - pokrojony, np. w plasterki. Skórka z awokado również da się wykorzystać w kuchni. Jest ona oryginalną "misą", w której serwować można sałatki, pasty do kanapek czy kawałki serów, a nawet krewetki. Awokado to podstawowy składnik słynnego guacamole, czyli pikantnej pasty do chipsów z tortilli, a także dodatek do koktajlu z krewetek i sushi. Należy jednak pamiętać, że awokado nie toleruje wysokich temperatur. Gotowane lub pieczone nabiera gorzkiego smaku.


Zobacz poradę: Jak obrać awokado?>


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.