Awokado - Właściwości

Awokado - Właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Mówi się, że ludzie dzielą się na tych, którzy uwielbiają awokado i na tych, którzy go nie znoszą. Na pewno jednak wszyscy powinni wiedzieć, jak dobroczynne działanie może na nas wywierać spożywanie awokado. Dzięki swojemu treściwemu "ciału" w awokado nagromadzone jest całe bogactwo dobroczynnych dla urody i zdrowia składników - pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoteny, a także kwas foliowy, potas, miedź i błonnik. Awokado to zbawienny pokarm dla kobiet w ciąży, anemików czy osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego, a także wyjątkowy witaminowy rarytas dla diabetyków ze względu na niski poziom cukru.


Jak dba o urodę?

Miąższ oraz olej z awokado był niegdyś popularny wśród zielarzy jako wspaniały środek dla skóry. Obecnie sam owoc jest mocno wykorzystywany w nowoczesnej kosmetologii. Składniki chemiczne zawarte w nim pobudzają bowiem produkcję kolagenu, który pomaga w wygładzaniu zmarszczek oraz nadaje skórze świeży i młody wygląd. Dzięki zawartości witaminy A oraz E, awokado jest wspaniałym środkiem dla skóry, zarówno kiedy go jemy na surowo, czy też sporządzamy z niego maseczki na twarz czy włosy. Do celów pielęgnacyjnych warto też wykorzystać samą skórę owoca. Wystarczy natrzeć nią szyję, dekolt czy twarz, by już po 15 minutach odczuć jak jedwabista i delikatna stała się nasza skóra.


Ile kalorii ma awokado?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 160 kcal
Białko 2 g
Tłuszcz 14,7 g
Węglowodany 1,8 g

 

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.