Bakłażan

Bakłażan
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Ojczyzną bakłażana, zwanego również oberżyną czy gruszką miłosną, są Indie. Dzięki Maurom, którzy przez Bliski Wschód zawędrowali do Hiszpanii, stał się także znany Europejczykom. Jednak początkowo bakłażan nie cieszył się dobrą reputacją. Pierwotnie posądzano go o powodowanie gorączki i epilepsji, a w północnej Europie nazywano go wręcz „szalonym jabłkiem”, gdyż wierzono, że spożywanie bakłażanów wywołuje szaleństwo. Z czasem jego los się odmienił i stał się nawet luksusowym smakołykiem na królewskich stołach państw śródziemnomorskich. Dzięki nim, a dokładnie dzięki Włochom, zaczęto uprawiać bakłażany na szerszą skalę. Do Polski bakłażan trafił w XV w., ale zaczęto go jeść dopiero w XIX w. Wcześniej używano go, podobnie jak pomidory, jako dekorację.


Co warto wiedzieć?

O bakłażanie śmiało można mówić „warzywo-niespodzianka”. Dlaczego? Nazywają go gruszką miłosną, choć nie rośnie na drzewach. Myślimy o nim – warzywo, a nim nie jest. W sensie botanicznym, to w czystym wydaniu owoc, a dokładnie – jagoda. Co więcej, zaskakujące jest kuzynostwo tego soczystego owocu – są nimi nie kto inny jak ziemniak, pomidor, papryka, a co najciekawsze – tytoń. Podobnie jak ziemniak, bakłażan uprawiany był w Europie najpierw jako roślina ozdobna, a dopiero potem odkryto na szeroką skalę jego kulinarne zalety. Współcześnie istnieje bardzo wiele odmian bakłażana, występujących w wielu odcieniach barw, począwszy od żółtej, poprzez pomarańczową, zieloną, a na marmurkowej kończąc. Nic więc dziwnego, że ten niezwyczajny owoc w niektórych państwach obchodzi swoje święto, zwane „świętem Bakmana”.


Z czym to się je?

Warto pamiętać, że bakłażan nie należy do szczególnie aromatycznych. Należy więc łączyć go z innymi warzywami, np. z suszonymi pomidorami, cukinią, czy papryką. Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako przystawka lub dodatek, jak i danie główne. Z bakłażanów przyrządza się wspaniały gulasz prowansalski ratatouille czy grecką zapiekankę, zwaną moussaka. Można je także zapiekać i faszerować. Z ugotowanych sporządza się natomiast doskonałe pasty i dipy, tak bardzo popularne w kuchni arabskiej.

W przypadku smażenia bakłażanów trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy – ponieważ lubią one pić olej, należy wcześniej nasmarować je oliwą i smażyć na suchej patelni. W przeciwnym razie wciągną tyle tłuszczu, ile uprzednio rozgrzaliśmy na patelni. Przygotowując w ten sposób bakłażana, sprawimy, że nasza potrawa z dodatkiem oberżyny będzie lżejsza.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.