Bakłażan - Właściwości

Bakłażan - Właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Poza walorami smakowymi bakłażan ma również sporo zalet zdrowotnych. Świeży owoc zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2% cukrów. Zawiera za to dużą ilość potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminę A, C i witaminy z grupy B. Jest też bogaty w błonnik, którego ma o 50% więcej niż jabłka lub brzoskwinie.

Bakłażan ma też pewną ciekawą właściwość – wspomaga trawienie tłustych mięs. Zawarta w nim substancja ogranicza miażdżycowe i nowotworowe zagrożenie spowodowane stosowaniem zbyt tłustej i mięsnej diety. Niestety, pomimo małej zawartości kalorii, jest ciężkostrawnym smakołykiem. Zatem osoby z kłopotami układu pokarmowego muszą uważać na ilość spożywanych bakłażanów.


Ile kalorii ma bakłażan?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 22 kcal
Białko 1,0 g
Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 4,0 g
Błonnik 2,5 g

 


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.