Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Długa podróż banana z Azji, skąd się wywodzi, do Europy trwała prawie tysiąc lat! Swoje imię banan zawdzięcza zapewne Arabom. Owoce były małe, nie większe niż palec człowieka, stąd otrzymały nazwę „banan” od arabskiego słowa oznaczającego właśnie palec. Zanim jednak owoc dotarł do Europejczyków, uprawiany był w krajach Afryki, gdzie sprzyjał mu klimat, a w czasach wielkich odkryć geograficznych także w Ameryce Południowej. Kiedy pierwsze sadzonki bananowców trafiły na nowo odkryte ziemie nastały dobre lata dla banana. Dzięki wielkim plantacjom bananów, owoc ten stał się swoistym królem rynku owoców egzotycznych. Aby poradzić sobie z problemem szybkiego dojrzewania owoców, zbudowano statki z systemem chłodzącym, które mogły transportować banany coraz dalej. W ten sposób owoce staniały i stały się ogólnie dostępne także na innych kontynentach.


Co warto wiedzieć?

Niewiele jest owoców, które mogą pochwalić się aż 800 gatunkami odmian! Niestety, uprawia się zaledwie dwadzieścia z nich. Poszczególne gatunki bananów mają owoce różniące się wielkością, kształtem, barwą skórki i miąższu oraz zawartością skrobi. Ciekawostką jest też fakt, że istnieją banany o smaku jabłka, czerwone, a także takie, z których wyrabia się włókna, z których następnie produkowany jest papier i liny.


Z czym to się je?

Banany cenione są na całym świecie, zarówno za swoje walory smakowe, jak i możliwość różnorakiego wykorzystania. Spożywane są na surowo, ale również w innych formach – suszone, pieczone i marynowane. Są zarówno znakomitym dodatkiem do ciast, jak i jego głównym składnikiem, np. w cieście bananowym na zimno. Wspaniale komponują się z lodami, naleśnikami i innymi deserami. Sprawdzają się też w roli głównej - banany w miodzie, cieście kokosowym czy w karmelu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Owoc ten idealnie łączy się z produktami mlecznymi: mlekiem, jogurtem czy maślanką. Koktajl bananowy to znakomita propozycja ochłody na upalne dni lata. Z połączenia owocu z mięsem powstają egzotyczne sałatki lub dania główne, takie jak ryż z wołowiną i bananami w curry.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.