Barramundi

Barramundi
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Barramundi jest bardzo popularna w Australii, a także w Azji Południowo-Wchodniej. W naturalnym środowisku żyje ona w morskich przybrzeżnych wodach tropikalnych, gdzie temperatura wody nie spada poniżej 20°C. W takich warunkach dorosłe osobniki osiągają długość do 1,8 m i ważą do 60 kg. Są to ryby mięsożerne i bardzo drapieżne. Odżywiają się mniejszymi rybami i owadami. Dzięki temu, iż jest to gatunek dwuśrodowiskowy ryba ta potrafi przebywać w wodzie słodkiej i słonej.

Pomimo, że barramundi to ryba, która dopiero zaczyna podbijać serca Polaków, to już zdążyła zaskarbić sobie sympatię niektórych z nas. Coraz większe zapotrzebowanie na tę rybę przyczyniło się do uruchomienia pierwszej w Polsce hodowli barramundi pod Olsztynem.
 


Co warto wiedzieć?

Barramundi to nazwa zapożyczona z języka Aborygenów i oznacza rybę o grubej łusce. W niektórych krajach nazywana bywa też gigantycznym okoniem. W Indiach natomiast "Barra Mundi" (wymawiana jako dwa słowa) oznacza po prostu „wielki łeb”. Jednak na niektórych to nie głowa robi największe wrażenie, ale… kolczasta płetwa grzbietowa. Prócz Australijczyków, za barramundi przepadają też Tajowie, którzy spożywają ją z sokiem limonki i czosnkiem, smażoną w głębokim tłuszczu lub podsmażaną z dodatkiem trawy cytrynowej.


Z czym to się je?

Barramundi uznanie szefów kuchni zawdzięcza swojemu smakowi oraz delikatnemu i zwartemu mięsu. Jej główną zaletą jest to, że nie posiada ostrych i drobnych ości, więc śmiało można z niej przyrządzać zupy, np. w pikantnej wersji azjatyckiej z mlekiem kokosowym i kolendrą. Dzięki temu, że ma zbite mięso, nadaje się także do klasycznego smażenia, panierowania, duszenia i grillowania. Często jest też podawana w postaci marynowanej, np. ceviche. Wyśmienicie smakuje także w wersji wędzonej.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.