Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Bób to pierwsza fasola uprawiana w Europie, a znana już od tysięcy lat Chińczykom i Egipcjanom. W starożytności bób stanowił posiłek wśród biedniejszych warstw ludności, gdyż dostarczał sporo energii i szybko zaspokajał głód. W Europie Środkowej bób był jednym z podstawowych pokarmów aż do XVII w., potem stopniowo zastąpiony został fasolą, kukurydzą i ziemniakami. Do dziś bób uprawia się na wszystkich kontynentach.


Co warto wiedzieć?

Bób znany był już w starożytności Arabom, Grekom czy Hebrajczykom. Jednak w różnych tradycjach był on różnie traktowany. Na przykład, wśród Egipcjan, bób zakazany był kapłanom Izydy. Wpływ no to miały zapewne wiatropędne właściwości warzywa. Składany był jednak w ofierze bogom oraz zmarłym. Wierzono, że dzięki niemu żywi nawiążą kontakt ze światem nadprzyrodzonym. U starożytnych Greków bób odgrywał nawet pewną rolę w życiu politycznym – używano go bowiem podczas głosowania – bób czarny w urnie oznaczał „nie”, bób biały – „tak”. Tam też warzywo to doczekało się własnego bożka – Kyamitesa.


Z czym to się je?

Kiedy tylko pojawia się w sklepach, nie możemy mu się oprzeć. Bób rewelacyjnie komponuje się ze słonym boczkiem, w warzywnych ragout czy w postaci purée z pieczonymi ziemniakami i świeżymi ziołami. Można dodawać go także do zup jarzynowych, serwować na grzankach czy jako gorący dodatek do dań z ryb. Wyśmienicie smakuje ugotowany i podany tylko z odrobiną masła i bułki tartej. Natomiast komponowanie bobu w sałatach to pole niezliczonych możliwości. Warzywo to świetnie równoważy ostry smak rukoli, smakowicie wypada w towarzystwie kalarepy czy czosnku, a doprawione miętą pasuje także do krewetek. A ponieważ bób jest warzywem sezonowym, warto korzystać z jego dobrodziejstw, póki czas.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.