Boczniaki

Boczniaki
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzą?

Boczniak w naturze rośnie na pniach drzew. Spotkać go można głównie w lasach, ale często występuje też w miejskich parkach i ogrodach. Dziko rosnącego boczniaka można spotkać dosłownie na całym świecie, choć jego pierwotną ojczyzną są Chiny. W Polsce grzyb ten wciąż należy do mniej popularnych. Uprawia się go na specjalnie przygotowanych belach z pasteryzowanej słomy, bez dodawania jakichkolwiek nawozów lub środków chemicznych.


Co warto wiedzieć?

Podobnie, jak grzyby shitake, tak i ekstrakt z boczniaka zawiera aktywną substancję, która wpływa na zmniejszanie się guzów nowotworowych. W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki od wieków stosowane są jako środek przedłużający życie. W zależności od odmiany i sposobu uprawy, boczniaki mają różny kolor – od bardzo jasnego beżu do brązu i odcieni szarego. Boczniaki dziko rosnące natomiast mają zazwyczaj kapelusze w barwach ciemniejszych i osiągają zdecydowanie bardziej imponujące rozmiary w porównaniu do uprawnych.


Z czym to się je?

Z boczniakami należy obchodzić się bardzo subtelnie. Ich delikatna i krucha postura sprzyja niestety częstemu łamaniu i kruszeniu. Nie wpływa to oczywiście na smak grzybów, ale często psuje wygląd serwowanej potrawy. Smażone bowiem boczniaki w panierce z bułki zmieszanej z solonymi orzeszkami lub w naleśnikowym cieście, to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także i oczu. Nie mniej wykwintnie smakują duszone, gotowane i zapiekane. Dzięki swojemu lekko mięsnemu posmakowi boczniaki świetnie komponują się jako farsz w pierogach, gołąbkach, zapiekankach czy naleśnikach godnie zastępując mięso.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.