Borówka amerykańska

Borówka amerykańska
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Borówka amerykańska – kuzynka leśnej jagody - pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie przywędrowała najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. W stanie dzikim roślina ta rozprzestrzeniła się również w Japonii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i Holandii. Odmiany wielkoowocowe pochodzą z upraw. Rośliną sadowniczą owoc borówki stał się jednak dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia. Wszystkie odmiany uprawne zostały wyhodowane w USA.


Co warto wiedzieć?

Ojczyzną borówki amerykańskiej są Stany Zjednoczone. Obecnie ponad 80% światowej powierzchni uprawy borówki znajduje się właśnie tam. Jednak plantacje borówki znajdziemy już na każdym kontynencie. W Europie największymi wielbicielami jagód są Niemcy - jedzą ich najwięcej! Co ciekawe, borówka stała się również popularnym krzewem, sadzonym w przydomowych ogrodach i na działkach.


Jakie są odmiany?

Na świecie znaleźć można około 450 odmian borówek: od małych krzewinek, poprzez krzewy, aż po tropikalne formy drzewiaste. Całe to bogactwo borówek łączy jednak fakt, że muszą one rosnąć w kwaśnej, lekkiej glebie. Jedną z najwartościowszych odmian borówki amerykańskiej jest tzw. bluecrop. Jej owoce są duże, kuliste i lekko spłaszczone, ale przede wszystkim bajecznie słodkie, soczyste i przyjemnie orzeźwiające. Są jednak i takie odmiany borówki, które mają kształt podłużny, albo przypominają winogrona. Inne są mocno kwaskowate, a jeszcze inne smakują jak winogrona.


Z czym to się je?

Duże, soczyste i słodkie borówki amerykańskie to ozdoba niejednego stołu. Owoce te można wykorzystywać w różnego rodzaju sosach, sokach, w deserach lodowych i musach. Świetnie też nadają się na galaretki, dżemy, do ciast i muffinek. Z powodzeniem można używać ich jako nadzienia do pierogów, knedli, a także jako dodatku do makaronu. Borówki amerykańskie nadają się także na likiery, nalewki i wina, zaś suszone można jeść solo, w formie drobnych przekąsek lub dodawać do porannych płatków kukurydzianych.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.