Brokuły

Brokuły
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzą?

Brokuły wywodzą się z rejonu Morza Śródziemnego. Znane były już mieszkańcom starożytnej Italii, gdzie stanowiły prawdziwą ozdobę stołu. To właśnie stamtąd wraz z włoskimi osadnikami powędrowały do innych krajów europejskich. Do Polski sprowadziła je królowa Bona w XVI w. Bliskimi krewniakami brokuła są kalafior i kapusta. To od nich brokuł zyskał też inne nazwy, takie jak zielony kalafior czy kapusta szparagowa.


Co warto wiedzieć?

Brokuł, nazywany często zielonym kalafiorem, popularny jest bardzo wśród kulturystów. Swoją sławę zawdzięcza temu, że wzmacnia stawy i wspomaga budowę mięśni. Na jego korzyść przemawia również fakt, że dobrze znosi niskie temperatury. Zebrany z pola w niskiej temperaturze brokuł może być przetrzymywany aż do grudnia. Co więcej, badania naukowe wykazały, że przemarznięty brokuł zawiera więcej korzystnych składników niż ten, który zbiera się z pól latem lub wczesną jesienią.


Z czym to się je?

W kuchni brokuł śmiało może konkurować z kalafiorem. Jego znacznie delikatniejszy smak idealnie komponuje się w wielu potrawach. Jest znakomitym składnikiem sałatek zarówno na surowo, jak i lekko podgotowany. Świeży natomiast można spożywać maczając w śmietanie, kwaśnym mleku lub majonezie. Brokuła często podaje się na ciepło w towarzystwie makaronu – wspólnie serwowane w beszamelowym sosie, tworzą idealnie sycącą potrawę. Gotując go, należy jednak pamiętać, by nie przykrywać pokrywką i nie trzymać go za długo na ogniu, gdyż straci swój piękny zielony kolor. Wodę z gotowania warto natomiast wykorzystać do przygotowania zupy brokułowej. Otrzymamy wówczas bogatą w sole mineralne i aminokwasy kremową zupę.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.