Brukselka

Brukselka
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Prawdziwe imię brukselki brzmi „kapusta brukselska”. W rzeczywistości warzywo to jest efektem skrzyżowania jarmużu z kapustą. Pochodzi z Belgii, gdzie uprawiane jest od stuleci, a jego nazwa wiąże się oczywiście ze stolicą kraju – Brukselą. Obecnie największymi producentami brukselki są Holandia, Niemcy i Wielka Brytania.


Co warto wiedzieć?

Pomimo, że brukselka posiada tak wiele cennych i odżywczych dla naszego organizmu składników, często wykreślana jest z codziennego jadłospisu. Dzieje się tak za sprawą zbyt wyrazistego zapachu, jaki wydziela podczas gotowania. Istnieją jednak sprawdzone sposoby na zniwelowanie tego aromatu. Wystarczy pamiętać, by do wody, w której gotujemy brukselkę dodać odrobinę mleka, piętkę chleba lub szczyptę cynamonu. Skutecznie pozbędą się one drażliwego zapachu, a przy tym usuną gorzkawy smak brukselki.


Z czym to się je?

Brukselka przypomina kapustę nie tylko z wyglądu. Ma ona bardzo podobny smak do swojej większej kuzynki, jednak znacznie delikatniejszy i lekko gorzkawy. W Polsce najczęściej jadana jest po ugotowaniu z zasmażką z bułki tartej i masła. W Holandii natomiast najbardziej popularne danie to stampot, czyli zapiekana brukselka z klopsikami w sosie ze śmietany, jajek i sera. Ugotowaną brukselkę warto jednak urozmaicić trochę dodatkami. Tradycyjną bułkę tartą śmiało można zastąpić np. świeżym startym parmezanem, podsmażonymi paseczkami bekonu, orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi. Brukselka to także doskonały składnik zupy jarzynowej. Wyśmienicie smakuje również podana z ostrym serem i świeżymi grzybami.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.