Brukselka - Właściwości

Brukselka - Właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Mówiąc „brukselka na talerzu”, śmiało możemy mówić – „zdrowie na talerzu”. Ta miniaturowa kapustka ma bowiem w sobie wiele odżywczych wartości. Po pierwsze to źródło witamin C, E, K, a także z grupy B, które korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy i nerwowy. Zawiera spore ilości kwasu foliowego, więc powinna znaleźć się w jadłospisie przyszłych mam. Dodatkowo, ze względu na zawartość sodu i potasu, reguluje gospodarką wodną organizmu, zapewniając skórze jędrność. Dzięki obecności licznych soli mineralnych (magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor), brukselka zaliczana jest do warzyw młodości, które pozytywnie wpływają na odbudowę DNA w komórkach i blokują rozwój nowotworów.


Ile kalorii ma brukselka?

Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 43 kcal
Białko 4,7 g
Tłuszcz 0,5 g
Węglowodany 8,7 g
Błonnik 5,4 g

 


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.