Brzoskwinia

Brzoskwinia
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Brzoskwinia, zwana przez Rzymian perskim jabłkiem, tak naprawdę pochodzi z Chin, gdzie już 4 tysiące lat temu była elementem diety. Te soczyste owoce otoczone aksamitną skórką to symbol płodności. Uprawiane były także w Persji, skąd w starożytności dotarły do śródziemnomorskich krajów Europy. Popularność brzoskwini sprawiła, że szybko stała się ulubienicą Ameryki. Do dziś uprawiana jest tam na światową skalę.


Co warto wiedzieć?

Brzoskwinia, jak większość egzotycznych, południowych owoców wykorzystywana jest we współczesnej kosmetyce. Z jej pulpy produkuje się kosmetyki ściągające, odświeżające, oczyszczające skórę, a także wygładzające zmarszczki. Wyciśnięty z soczystego owocu olej jest surowcem do produkcji kremów, mleczek, olejków do kąpieli, szamponów do włosów oraz mydeł. Sproszkowane zaś pestki brzoskwiń używane są w recepturach skutecznych peelingów oczyszczających skórę.


Z czym to się je?

Brzoskwinia to owoc, który nawet największym kuchennym sceptykom nie przeszkadza w potrawach słonych i mięsnych. Rewelacyjnie sprawdza się jako nadzienie do piersi kurczaka czy składnik marynaty do grillowanej wieprzowiny. Nie gorzej prezentuje się w sałatkach, np. z serem feta czy ryżem i wędzonym kurczakiem. Zapieczona w migdałach pod kruszonką stanowi słodki deser, który śmiało może konkurować z typowym brzoskwiniowym ciastem. Ale to nie koniec możliwości podania tego aksamitnego owocu. Warto go kandyzować, konserwować w alkoholu i robić z niego kompot. Brzoskwinia to także soczysty dodatek do lodów i deserów.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.