Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Burak ćwikłowy uprawiany był już w starożytności. O warzywie tym po raz pierwszy wspomina dokument z Babilonii z 722 r. p.n.e. Trzysta lat później uprawiano go już w Grecji, a następnie po 200 latach zadomowił się on na terenach republiki rzymskiej. Po koniec XVIII w. odkryto w nim sacharozę, a niedługo potem rozpoczęto produkcję cukru buraczanego. W Polsce pierwsze wzmianki na temat buraka pochodzą z XIV w., ale na szerszą skalę rozpoczęto jego uprawę dopiero pod koniec XVI w. Obecnie nasz kraj jest czołowym producentem tych warzyw w Europie.


Co warto wiedzieć?

Istnieje kilka odmian buraka: liściowy (botwina) i korzeniowy. Buraki korzeniowe dzielimy natomiast na: cukrowe (stanowiące drugie na świecie, po trzcinie cukrowej, źródło cukru – 24% produkcji światowej), pastewne (z których wytwarza się paszę dla zwierząt) oraz ćwikłowe. Te ostatnie uprawia się głównie do celów spożywczych. Poza wykorzystaniem w kuchni, buraki są cennym surowcem wykorzystywanym powszechnie do produkcji mrożonek, suszu, konserw i naturalnych barwników. Buraki ze względu na swoje „bogate wnętrze” mają też swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.


Z czym to się je?

W zastosowaniu kulinarnym cenione są przede wszystkim buraki o ciemnym miąższu. Powinny mieć cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę. Najsmaczniejsze są buraki, których średnica nie przekracza 8 cm. W przypadku młodych roślin jadalny może być zarówno korzeń, jak i liście. Korzenie buraków idealnie nadają się do przygotowania różnego rodzaju przetworów, sałatek i marynat oraz zup i soków. Natomiast z liści robi się chłodniki oraz boćwinkę. Buraki najczęściej spożywa się po przetworzeniu. Gotowane, smażone, marynowane lub w postaci soków mogą być dodatkiem do surówek, mięs i zup. Jednymi z najbardziej znanych potraw z buraków są barszcz czerwony oraz ćwikła z chrzanem.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.