Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Cebulę uprawiano już prawie 5 tysięcy lat temu na terenie Azji Środkowej (obecne terytorium Iranu, Afganistanu i Turcji). Stamtąd dostała się na Daleki Wschód, do Azji Mniejszej, aż wreszcie dotarła na ziemie wokół basenu Morza Śródziemnego. W Polsce cebula spożywana była dopiero w XIV w. Od zawsze była ceniona za swoje właściwości lecznicze, a później także za walory kulinarne. Dziś cebula jest znana i wykorzystywana na całym świecie.


Co warto wiedzieć?

Ugryzła Cię pszczoła, osa czy komar? Potrzebna Ci cebula. Przecięta i przyłożona do miejsca ukąszenia uśmierza ból, usuwa uczucie pieczenia oraz łagodzi odczyn zapalny. Możesz ją śmiało stosować także na trudno gojące się rany i owrzodzenia. Wystarczy zetrzeć cebulę na drobnej tarce lub w mikserze, a otrzymaną miazgę nałożyć na gazę i tak przygotowany okład przyłożyć do zranionego miejsca.


Z czym to się je?

Obecna od wieków w kuchni polskiej cebula najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek do sałatek, mięsa czy grzybów. Znakomicie komponuje się także w wersji surowych plasterków położonych na soczystym i jędrnym pomidorze i serwowanych na porannej kanapce. Cebula jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości odżywcze także po obróbce termicznej. Dlatego warto podawać ją także zapiekaną z mięsnym farszem. W tej postaci traci jedynie swoje „ostre” właściwości, czasem nieprzyjemne dla podniebienia. Małe cebulki warto zamarynować w occie. Powstanie wówczas wyśmienity dodatek do wędlin, serów i pieczonego mięsa.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.