Chrzan - właściwości

Chrzan - właściwości
Gwarancja Satysfakcji

Co dobrego ma w sobie?

Chrzan to nie tylko wielki sprzymierzeniec wszystkich wielbicieli dobrej kuchni. Od dawna ceniony jest też za swoje zastosowanie lecznicze. Działa bowiem przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Ponadto wspomaga wydzielanie soków trawiennych, jest używany przy uciążliwym kaszlu, a także przy leczeniu chorób reumatycznych. W medycynie naturalnej od dawna stosuje się świeżo starty korzeń do okładów przy chorobach reumatycznych i nerwobólach. Swoje właściwości lecznicze chrzan zawdzięcza m.in. synigrynie - substancji która nadaje mu też ostry, piekący smak. Roślina ta jest także cennym źródłem flawonoidów, soli mineralnych (wapnia, potasu, fosforu, magnezu i żelaza), prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witaminy C. Mimo to chrzanu powinny unikać osoby cierpiące na stany zapalne przewodu pokarmowego, schorzenia nerek i marskość wątroby.


Ile kalorii ma chrzan?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 80 kcal
Białko 4,5 g
Tłuszcz 0,6 g
Węglowodany 18,1 g
Błonnik 7,3 g

 


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.