Ciecierzyca

Ciecierzyca
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Ciecierzyca, zwana także cieciorką lub włoskim grochem pochodzi z Bliskiego Wschodu. Uprawiana tam była już w 6500 r. p.n.e. Stamtąd dotarła do Europy, do krajów basenu Morza Śródziemnego (Hiszpanii, Francji). Uprawia się ją również w Indiach, dlatego często jest składnikiem tradycyjnych potraw kuchni hinduskiej, a także pakistańskiej oraz arabskiej.


Co warto wiedzieć?

W Egipcie, ze względu na właściwości pobudzające, nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak. Sama ciecierzyca jest też idealnym zamiennikiem kawy oraz mięsa. Zawiera ona aż 25% białka, które w diecie wegetarian staje się głównym źródłem tego związku dla organizmu.


Z czym to się je?

Ciecierzyca to warzywo bardzo popularne w kuchni Bliskiego Wschodu, jak i krajach basenu Morza Śródziemnego. Z jej ugotowanych i zmielonych nasion przygotowuje się humus, rodzaj pasty wykorzystywany do smarowania chleba i placków chlebopodobnych czy jako dodatek do kebabu, sznycla lub innych rodzajów mięs.

Ugotowana rewelacyjnie sprawdza się także jako składnik sałatek i warzywnych dań typu ratatouille. Swoim smakiem wzbogaca także potrawy z makaronami. Z ciecierzycy serwować można również rozgrzewającą i sycąca zupę. Jednak to nie wszystkie możliwości kulinarnego zastosowania warzywa.

Z nasion ciecierzycy wyrabia się także specjalną mąkę do wypieku placków. Jej ogromną zaletą jest brak obecności glutenu. Ciecierzyca doskonale smakuje z oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, parmezanem, boczkiem, cytryną, wszelkimi rodzajami sałat, pomidorami, awokado, cukinią, ziemniakami, ryżem, kaszami i makaronem.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.