Ciecierzyca - właściwości

Ciecierzyca - właściwości
Gwarancja Satysfakcji

Co dobrego ma w sobie?

Ciecierzyca w Polsce, w porównaniu z innymi warzywami z grupy bobowatych takich jak bób czy groch, jest zdecydowanie mniej znana i doceniana. A szkoda, gdyż jest ona źródłem wielu odżywczych składników i witamin. Zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasów, dlatego śmiało może zastępować mięso. Jest również bogata w fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik. Jej właściwości lecznice znane są od dawien dawna. Stosowana niegdyś jako panaceum na bóle głowy, zapalenia gardła oraz kaszel. Liście ciecierzycy mają właściwości ściągające i wstrzymujące, stąd znajdują zastosowanie jako okłady na zwichnięte kończyny oraz napar pomagający przy problemach trawiennych i niestrawnościach. Potrawy z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.


Ile kalorii ma ciecierzyca?

Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 360 kcal
Białko 19,8 g
Tłuszcz 6 g
Węglowodany 49 g
Błonnik 17,4 g

 


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.