Cukinia

Cukinia
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Choć mogłoby się wydawać, że cukinia jest typowo polskim warzywem, prawda jest całkowicie inna. Kuzynka dyni pochodzi bowiem ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. Jednak w Polsce dostępna jest dopiero od kilkunastu lat.


Co warto wiedzieć?

Faszerowane, smażone w cieście naleśnikowym, duszone, a nawet dodane do zupy – tak właśnie można serwować… kwiaty cukinii. Nie każdy bowiem z nas wie, że są one jadalne. Po usunięciu słupka do środka kwiatu wkłada się nadzienie i zwija płatki jak papierek od cukierka. Tak przygotowane się piecze, dusi lub smaży. Cukinię można również zamrażać i w ten sposób cały rok cieszyć się jej delikatnym smakiem. Pamiętać jednak należy o tym, że cukinii nie powinno się zamrażać w całości, gdyż po wyciągnięciu z zamrażalnika stanie się zbyt miękka i wodnista. Dlatego wcześniej należy ją pociąć na paseczki lub plastry.


Z czym to się je?

Cukinia potrafi wcielić się w niejedną kulinarną rolę. Doskonale smakuje w formie zapiekanki z warzywnym lub mięsnym farszem. Może wzbogacić swoim smakiem śniadaniowe kanapki, zastępując zielonego ogórka, w południe cieszyć niejedno podniebienie ciepłem zupy lub lecza, a w porze kolacji wystąpić w roli à la spaghetti, krojona na cieniutkie cukiniowe niteczki. Można ją gotować, smażyć, dusić, spożywać na surowo, a nawet przyrządzać z niej konfitury i marynaty. Dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw, doskonale komponuje się z pomidorami, czosnkiem, kozim serem, a także z migdałami. Natomiast przyprawami, które najbardziej pasują do cukinii, są przede wszystkim trybula, bazylia i mięta.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.