Cykoria

Cykoria
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Cykoria znana była już w starożytności. Jednak uprawa jej rozpoczęła się końcem XIX w. w Belgii. Dzisiaj na szeroką skalę uprawiana jest w Europie Zachodniej. Z Belgii przywędrowała do Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Niemiec, Szwajcarii i wreszcie do Polski.


Co warto wiedzieć?

Cykoria niegdyś uważana była za roślinę magiczną i służyła do uprawiania czarnej magii. Rosnąca w ciemnościach, blada i krucha, wprawiała niejednego w strach. Uczucie to opisane zostało w sformułowaniu (do dziś zresztą używanego) „mieć cykorię”, czyli po prostu bać się. Kolejną ciekawostką związaną z cykorią jest fakt, że jest ona substytutem kawy. Jej długie korzenie po ususzeniu i zmieleniu są wyśmienitym zamiennikiem kawy, a co więcej bogatym w minerały i witaminy.


Z czym to się je?

Cykoria w kuchni może występować w dwojakiej roli – jako głównego składnika potrawy, jak i dodatku. W tej pierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do prostej, ale smacznej zupy, tak chętnie jadanej przez londyńczyków. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach. Jej lekko gorzkawy smak rewelacyjnie komponuje się z orzechami, octem balsamicznym, cytryną i jabłkami. Nie gorzej smakuje w towarzystwie innych warzyw, a także owoców morza. Cykoria doskonale smakuje również podawana na ciepło. Zapieczona pod beszamelem może stać się ciekawym dodatkiem niejednego obiadu. Serwowana na imprezie jako zakąska z sosami (czosnkowym, warzywnym, czy majonezowym) potrafi rozbudzić apetyt na danie główne.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.