Cytryna

Cytryna
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Ten aromatyczny żółty owoc pochodzi najprawdopodobniej z Himalajów, skąd ok. X w. został sprowadzony do Palestyny i Egiptu przez Arabów. Tam też z cytryną zetknęli się Europejczycy podczas swoich krzyżowych wypraw. Od tego czasu została ona rozpowszechniona w obszarze śródziemnomorskim, gdzie uprawiana jest na szeroką skalę do dzisiaj. Ponadto uprawy cytryn spotkamy także w Meksyku, Stanach Zjednoczonych i Afryce Południowej.


Co warto wiedzieć?

Zastosowanie cytryny nie ogranicza się jedynie do kuchni i ludowej medycyny. Sok z cytryny, ze względu na obecność kwasu cytrynowego, wykorzystywany jest także w branży kosmetycznej. Dodaje się go do maseczek, płukanek do włosów i kremów rozjaśniających. Olejek eteryczny ze skórki znalazł natomiast zastosowanie w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym. Ale to nie koniec cytrynowych możliwości. Sok z tego cytrusa doskonale usuwa zapach z naszych dłoni po sprawieniu ryby, krojeniu czosnku, czy pracach porządkowych. Nadaje się także do czyszczenia, m.in. plam z desek do krojenia, przedmiotów z miedzi, chromowych baterii kuchennych i łazienkowych, a także z nadmiaru osadu pozostawionego na dzbanku po herbacie i kawie.


Z czym to się je?

Cytryna w kuchni towarzyszy nam praktycznie codziennie, zwłaszcza wtedy, kiedy na dworze zaczyna być chłodno i mokro. Właśnie w takie dni sięgamy po herbatę z plasterkiem cytryny i dodatkiem miodu, by ustrzec się przed ewentualnymi przeziębieniami. Ten smakowity południowy owoc często dodawany jest także do mięsnych marynat, gdyż doskonale skrusza mięso. Należy jednak stosować go z umiarem, gdyż może spowodować, że mięso stanie się twarde i suche. Pokrojony zaś w kawałki potrafi skutecznie pozbyć się charakterystycznego zapachu ryb i owoców morza. Cytryna doskonale harmonizuje się z delikatnym smakiem kurczaka, dodana zaś do pikantnych czy słodkich potraw wspaniale balansuje ich smak.

Cytryna potrafi być także „bohaterem pierwszoplanowym” – cytrynowa babka, sos cytrynowy czy avgolemono (czyli cytrynowa zupa) to po prostu kwintesencja wykorzystania tego cytrusa w kuchni. Co więcej, dodana do dipów czy w połączeniu z oliwą z oliwek, przypraw i świeżych ziół tworzy niskokaloryczny i doskonały sos do większości sałat. Sok z cytryny to także kluczowy składnik lemoniady oraz wielu drinków i koktajli. W kuchni wykorzystywana jest nawet skórka cytryny. Starta na tarce zapewnia orzeźwiający aromat deserom, lodom i słodkim wypiekom. Mniej rozpowszechniona w Polsce peklowana cytryna to specjał gorącego Maroka.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.