Czarna rzepa

Czarna rzepa
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Czarna rzepa, zwana inaczej rzodkiewką czarną, to bliska „krewna” wszystkim znanej różowiutkiej odmiany rzodkiewki. Warzywo pochodzi od dziko rosnącej rośliny w Europie, Azji oraz Północnej Afryce i znane jest ludziom już od przeszło 5 tysięcy lat. Spożywana była już przez budowniczych piramid w Egipcie, a w czasach średniowiecznych odgrywała dużą rolę w żywieniu ludności. W Polsce rzepa znana jest już od czasów piastowskich. W XIX w. spożywanie jej znacznie zmalało na rzecz popularnych wówczas ziemniaków. Jednak do dziś obecna jest w polskiej kuchni.


Co warto wiedzieć?

Czarna rzepa ze względu na swoje właściwości jest mocno wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, ale i farmakologicznym. Dodawana do szamponów, maseczek do włosów, wzmacnia je i poprawia ich kondycję. Nie każdemu wiadomy jest też fakt, że rzepę wykorzystuje się również do produkcji szeregu leków stosowanych w dolegliwościach wątroby. Najbardziej popularnym lekiem z jej dodatkiem jest raphacholin, którego nazwa pochodzi właśnie od łacińskiej nazwy tego warzywa.


Z czym to się je?

Czarna rzepa, podobnie jak czosnek, ma pikantny smak. Dzięki tej cesze, rewelacyjnie sprawdza się w sałatkach i surówkach z dodatkiem słodkich jabłek, które doskonale równoważą ostry smak warzywa. Przed dodaniem rzepy do sałatki należy ją wcześniej drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Następnie dodać odrobinę soli, by rzepa puściła sok. Tak przygotowana surówka doskonale sprawdza się jako dodatek do dań głównych, a nawet i kanapek. Sok natomiast należy zachować do celów leczniczych. U naszych wschodnich sąsiadów czarną rzepę często podaje się z olejem, śmietaną lub jajkami. W takiej postaci stanowi również ciekawe w smaku nadzienie do różnych pierogów. Rzepę można ponadto piec, gotować, robić z niej puree, zupy i potrawki. Coraz częściej spotkać się można także z faszerowaną rzepą.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.