Czereśnie

Czereśnie
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzą?

Istnieją dowody na to, że czereśnie rosły w Europie już w czasach prehistorycznych. Obecnie uznaje się, że rodzime regiony, w których występuje ta roślina, to oprócz Europy, również Azja Zachodnia i Kaukaz. W Polsce, małe, czarne, dzikie czereśnie znajdziemy na terenie całego kraju, jednak owoce te mają charakterystyczną goryczkę i niewiele miąższu. Radykalnie różnią się od czereśni sadowniczych, które – w zależności od odmian – potrafią osiągać nawet rozmiary śliwek.


Co warto wiedzieć?

Polskie słowo „czereśnia" pochodzi od oryginalnej łacińskiej nazwy „xerasa". Drzewo to było wysoko cenione już przez starożytnych. Dość wspomnieć, że czereśnie są długowiecznymi roślinami - potrafią dożyć nawet i 100 lat. Z jednego takiego drzewa uzyskuje się do 300 kg owoców. W czereśni cenne są nie tylko owoce, ale też szypułki oraz lepka żywica, która wycieka z pnia. Z szypułek można zrobić napar – działa on lekko pobudzająco i reguluje gospodarkę trawienną. Natomiast żywica rozpuszczona w winie to dobry sposób na walkę z kaszlem.


Z czym się je?

Słodki smak czereśni to idealny sposób na poprawę nastroju. Najczęściej jemy je po prostu solo, ale warto też zachować ten soczysty smak lata w dżemach, koncentratach, konfiturach i kompotach. Z dużą przyjemnością sięgniemy też po czereśnie zanurzone w burbonie i syropie cukrowym. Czereśnie można stosować również jako składnik koktajli oraz lodów i deserów. Owoce te znakomicie smakują w wersji suszonej i kandyzowanej. Można podawać je także w sałatkach, z żółtymi serami oraz w formie sals.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.