Czosnek

Czosnek
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Czosnek znany jest ludziom od przeszło 5 tysięcy lat. Pochodzi najprawdopodobniej z południowo-zachodniej Syberii. Stamtąd jego popularność „zalała” również inne kontynenty. Wykorzystywany był w starożytności przez Rzymian, Greków i Egipcjan. Brak czosnku, obiecanego budowniczym piramid, wywołał nawet bunt – o czym dowiadujemy się z egipskich manuskryptów sporządzonych 1600 lat temu. Warzywo to zostało odnalezione także w grobowcu młodego faraona Tutenchamona. Ale nie tylko Egipcjanie się nim zachwycali. Indyjska pieśń sprzed pięciu wieków zachwala czosnek jako lek przedłużający ludzkie życie. Na ziemie polskie to aromatyczne warzywo trafiło za sprawą Tatarów i kupców „dopiero” w średniowieczu i od tego czasu zajmuje istotne miejsce w polskiej kuchni i medycynie.


Co warto wiedzieć?

W kuchni nie sposób obejść się bez czosnku, ale i w naszym przydomowym ogródku czy na działce warto znaleźć dla niego miejsce. Choć brzmi to niesamowicie i nieprawdziwie, czosnek spokrewniony jest… z lilią. Obie te rośliny należą do rodziny liliowatych i obie wyglądają zachwycająco i niepospolicie. Spośród zielonego skupiska liści czosnku wyrastają pojedyncze główki zbudowane z drobnych kwiatków, najczęściej w odcieniach bieli, różu i fioletu. Z daleka wyglądają jak kolorowe dmuchawce. Obecnie wyróżniamy 80 gatunków czosnków ozdobnych – uprawnych i dziko rosnących w Europie, Afryce Północnej, Azji i Ameryce Północnej.


Z czym się je?

Ostry smak i niepowtarzalny zapach czosnku to często niezastąpiony element wielu potraw różnych kuchni, począwszy od śródziemnomorskiej, przez angielską, rosyjską, a na indyjskiej i japońskiej kończąc. Ilość potraw, do jakich wkomponować można czosnek jest niezliczona ilość. Można, a nawet powinno dodawać się go do tłustej baraniny, wieprzowiny, jak i do łagodnego drobiu, mięsa z królika czy dziczyzny. Świetnie sprawdza się jako składnik gulaszu, sałatek i dań z makaronem. Dodany do owoców morza, potrafi nadać im głębi i aromatycznego zapachu. Trudno nie docenić jego zalet przygotowując sosy, zupy, serwując z podsmażonymi warzywami, a zwłaszcza ziemniakami. Harmonizuje z mocnymi ziołami i jest niezastąpionym składnikiem masełka czosnkowego. Warto też pamiętać o jego zaletach przy przygotowywaniu marynat i kiszonek. Bez niego kiszone ogórki na pewno nie byłyby takie aromatyczne.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.