Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Dorada jest jedną z najwyżej cenionych w Europie ryb morskich. Zamieszkuje Morza Śródziemne oraz pas wód przybrzeżnych wschodniej części Oceanu Atlantyckiego. Żyje w okolicach skalistych podłoży oraz w podwodnych łąkach. Żywi się przede wszystkim skorupiakami i mięczakami. Dorada hodowana jest głównie w Grecji, Chorwacji i Hiszpanii, gdzie uważana jest za „królową mórz”. Ryba ta staje się również coraz bardziej popularna także na północy Europy, w tym w Polsce. Dostępne w Tesco dorady ważą zazwyczaj od 300 do 500 g, a ich długość to ok. 20 cm.


Co warto wiedzieć?

Dorada ze względu na swój wygląd – srebrzysty kolor głowy oraz złoty pasek między oczami w postaci korony – nazywana jest potocznie doradą królewską. Jej wyjątkowość podkreśla także fakt, że w starożytnej Grecji była rybą poświęconą Afrodycie, bogini miłości. Warto dodać, że dorada podbiła serca nie tylko Greków. Należała również do ulubionych ryb mieszkańców starożytnego Rzymu. Do dziś zresztą zaliczana jest we Włoszech do najbardziej pożądanych ryb na rynku.


Z czym to się je?

Historia dorady w kuchni europejskiej sięga czasów co najmniej starożytnej Grecji. Z uwagi na swój delikatny smak i soczyste, ale zwarte mięso, jest bardzo ceniona na stołach Europy Zachodniej. Popularności dodaje jej również fakt, że zawiera łatwe do oddzielenia ości. Zaleta ta sprawia, że dorada idealnie nadaje się do smażenia, grillowania i pieczenia, ale także sprawdza się jako składnik sushi. Jedną z najsłynniejszych form podawania dorady jest pieczenie w… soli. Rybę pokrywa się grubą warstwą soli morskiej i wstawia do piekarnika na kilkanaście minut. Wbrew pozorom mięso nie jest potem przesolone – przeciwnie: ma odpowiedni smak i w dodatku zyskuje dzięki temu zabiegowi unikalną soczystość.


Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.