Czy wiesz, że

Właściwości

Dynia, choć sama brzuchata, należy do warzyw niskokalorycznych, bogatych w witaminy i składniki mineralne. Zawiera witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy i dużą dawkę beta-karotenu (zwłaszcza pomarańczowa odmiana), mającego działanie antyutleniające, które z kolei przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia. Pestki obfitują w duże ilości cynku i lecytyny, a sok z dyni jest najlepszym połączeniem żelaza, miedzi, magnezu i potasu. Jedzenie dyni na pewno wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, obniża poziom tłuszczów we krwi, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek.

Przechowywanie

Dynia, jak mało które warzywo może pochwalić się długim, bo aż 6-miesięcznym okresem przechowywania. Trzeba jednak spełnić kilka warunków: temperatura nie może przekraczać 10–15° C, dynia powinna być trzymana z dala od bezpośredniego źródła światła, ale w miejscu przewiewnym. Należy pamiętać także, że warzywo to nie lubi niskich temperatur, dlatego przechowywanie całej dyni w lodówce jest niedopuszczalne. Takie warunki zarezerwowane są jedynie dla pokrojonej w kawałki i owiniętej w folię spożywczą dyni. W ten sposób można ją przechowywać w lodówce do 5 dni. Dynię można także mrozić. Luźno zapakowane do woreczków kawałki przetrwają w zamrażarce nawet kilka miesięcy. Natomiast dyniowe puree z miąższu najlepiej mrozić w pudełeczkach.

Z czym to się je?

Indianie od wieków wykorzystują dynię w kuchni ze względu na jej bogate oleje i białko ziaren. Tak popularna, zwłaszcza w kuchni amerykańskiej, nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Z miąższu warzywa przygotować można zupę, racuchy, farsz do naleśników, a nawet ciasto czy dżem. Należy go jednak wcześniej upiec lub ugotować, surowy bowiem pozbawiony jest smaku. Oprócz miąższu, w kuchni wykorzystuje się także pestki dyni. Dodaje się je np. do sałatek, ciast, ciasteczek lub chlebów dyniowych. Wyciśnięty z nich zaś olej jest smacznym dodatkiem do wielu potraw – należy jednak pamiętać, by nie używać go do smażenia – pod wpływem, wysokiej temperatury tworzy szkodliwe związki.

Ciekawostki

Rodzina dyniowatych na świecie obejmuje około 120 rodzajów i około 800 gatunków. Różnią się one kolorem, kształtem i wielkością. Ta ostatnia różnica stała się punktem wyjściowym do licznych konkursów organizowanych na całym świecie, a zwłaszcza w Ameryce. Co roku pobijane są rekordy w wielkości wyhodowanych dyni. Dynia dzięki zaskakującym kształtom stała się również oryginalnym elementem dekoracyjnym wnętrza, zwłaszcza w okresie Halloween. Ustawiona na parapetach, w płaskich paterach czy w koszyku obok kominka, wprowadza paletę jesiennych kolorów do naszych czterech kątów.

 

Zobacz poradę jak przygotować lampion z dyni?>

 

Ile kalorii mają dynie?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 33 kCal
Białko 1,3 g
Tłuszcz 0,3 g
Węglowodany 7,7 g
Błonnik 2,8 g