Estragon

Estragon
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Domem rodzinnym estragonu są azjatyckie obszary dzisiejszej Rosji, a w szczególności bliskie okolice syberyjskich rzek. Dziko rosnący estragon możemy także spotkać na sporych obszarach Ameryki Północnej. W Europie jest szczególnie ceniony we Francji i w Niemczech.


Co warto wiedzieć?

Estragon swym kształtem przypomina słabo rozkrzewiony piołun. Charakteryzuje się prostą, prawie zdrewniałą łodygą, której wysokość dochodzi do ok. 150 cm. Roślina ta posiada podłużne ostre listki, a jej kwiaty są osadzone wzdłuż gałązek szczytowych i zebrane w luźne wiechy. Zioło to posiada aromatyczny zapach i lekko gorzki smak.

W okresie średniowiecznym rośliną tą odstraszano złe potwory i bestie. Warto też wiedzieć, że w trakcie przygotowywania dania, przyprawę tę należy dodawać dopiero pod koniec gotowania, tak aby wysoka temperatura nie osłabiła jej smaku i aromatu.


Z czym to się je?

Estragon jest doskonałą przyprawą, często stosowaną podczas przygotowywania różnego rodzaju potraw z drobiu, mięsa wołowego, wieprzowego, dań rybnych, zup, sosów i farszów. Dodaje się go również do rozmaitych sałatek, surówek, jaj, twarożków i dań z owocami morza. Jest też jednym z podstawowych składników octu estragonowego i ziołowego. Wykorzystuje się go również podczas procesu kiszenia ogórków.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.