Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzą?

Za dom owoców figowych uznaje się Azję Mniejszą. Dzisiaj drzewa figowca rosną w całym basenie Morza Śródziemnego. Największym ich producentem jest Turcja, a w dalszej kolejności Grecja, Stany Zjednoczone, Hiszpania i Portugalia. Świeżych owoców prosto z drzewa skosztujemy także w Gruzji, Armenii, Indiach, Pakistanie i Nepalu. Figi o kolorze zielonym są idealne do ususzenia. Z kolei ciemnofioletowe najlepiej smakują, gdy są surowe.


Co warto wiedzieć?

Trudno dokładnie określić, ile lat mają figi. To jedne z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka. Być może są to owocowe staruszki, ale swoim orzechowym posmakiem zaskoczyły już niejednego poszukiwacza kulinarnych wrażeń. Osobom, które stykają się z nimi po raz pierwszy, przypominają gruszki. Inni z kolei zwracają uwagę na to, że wyglądają jak cebule. Wyróżniamy figi zielone i ciemnofioletowe. Te pierwsze idealnie nadają się do suszenia. Owoce o ciemniejszej barwie chętniej zjadane są na surowo.

Figi pospolite czy też figi karyjskie, bo tak oficjalnie nazywa się te owoce, pochodzą z Azji Mniejszej. Znane były już w starożytnym Egipcie i Mezopotamii. Swoje piętno odcisnęły także w dawnej Grecji. Były tam tak cenne, że swego czasu zabroniono ich eksportu. Wierzono także, że mogą pomóc w osiągnięciu zwycięstwa. Starożytni atleci, przygotowujący się do igrzysk, podobno figami urozmaicali swoje posiłki. Wzmianki o tych owocach można odnaleźć również w Biblii. Niektórzy twierdzą nawet, że w rajskim ogrodzie Ewę skuszono nie jabłkiem, a właśnie owocem figowym.


Z czym to się je?

Idealne figi powinny być jędrne, delikatne i wyróżniać się słodkim smakiem. Kupując świeże owoce, trzeba zadbać o ich właściwe przechowywanie. Należą do tych, które łatwo się psują, dlatego najlepiej zjeść je w ciągu 1-2 dni od momentu zakupu.

Opłukane pod bieżącą wodą, powinny być od razu skonsumowane. Umytych fig nie odstawia się na później. Przed włożeniem do lodówki, najlepiej umieścić je w pojemniku wyłożonym papierowymi ręcznikami. Dłuższy okres ważności mają figi suszone. Ten smakołyk wytrzyma nawet do 6 miesięcy, pod warunkiem, że umieścimy go w ciemnym i chłodnym miejscu.

Kulinarnie figi można wykorzystać do ciast, deserów czy pierników. Sprawdzą się także jako dodatek do serów, wieprzowiny, drobiu, a nawet dziczyzny. Warto spróbować ich również pod postacią konfitur i dżemów.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.