Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Ten popularny i smaczny owoc pochodzi z Persji i Mezopotamii. Od wieków jego uprawy znane były także w Indiach i na Kaukazie. Do Europy granaty trafiły przez Hiszpanię, gdzie sprowadzili je Arabowie. Znane miasto Granada swoją nazwę zyskało właśnie dzięki owocom granatu. Dziś roślina granatowca powszechnie uprawiana jest także w Afryce, Indiach, Malezji i w południowej Europie oraz… w Arizonie i Kalifornii. Granaty przeżywały swój renesans nie tylko w czasach starożytnej Grecji i starożytnego Rzymu, kiedy to utożsamiano je z symbolem miłości i płodności oraz dobrobytu, ale i w wiekach średnich - kiedy to na nowo odkryto lecznicze właściwości tych owoców.


Co warto wiedzieć?

Któż nie zna mitu o Persefonie, która uległa pokusie zjedzenia granatu? W starożytności owoc ten uznawany był za symbol płodności oraz miłości. Jego patronką była nie tylko Demeter - matka Persefony, ale także Afrodyta, bogini miłości. Być może dlatego, życząc dziś greckim nowożeńcom szczęścia i licznej rodziny, rzuca się im pod nogi granat, by następnie został rozgnieciony butem. Co ciekawe, niektórzy badacze Biblii uważają, że zakazanym owocem w raju było nie jabłko, a właśnie granat. Wspaniałe właściwości granatu doceniała również królowa Kleopatra – swoją sławną do dziś urodę zawdzięczała ona nie tylko kąpielom w mleku, ale także codziennemu spożywaniu soczystych granatów.


Z czym to się je?

Granaty to znane od tysięcy lat, bardzo soczyste owoce, o orzeźwiającym, lekko kwaskowatym smaku. Ich wnętrze składa się z setek nasion zamkniętych w rubinowej osłonce – jeden owoc może zawierać ich nawet 800. Smak soku z granatów może różnić się w zależności od odmiany i stanu dojrzałości. Jest delikatny i słodki bądź wyraźnie kwaskowaty. Zastosowanie granatów w kuchni jest bardzo szerokie – przyrządza się z nich soki i charakterystyczne alkohole, dodaje do deserów oraz sałatek.

Granaty wspaniale uzupełniają też smak mięs – pasują zwłaszcza do eleganckich dań z wieprzowiny. Wspaniale wzbogacają też smak kuskusu czy kaszy jaglanej. Z soku granatów, zwanego grenadyną, produkuje się różnorodne napoje oraz galaretki. W niektórych rejonach świata granatów używa się do produkcji win, a także syropów. Ale na bazie grenadyny można także przygotowywać różnorodne sosy. W krajach Środkowego Wschodu łączy się je na przykład z orzechami i podaje do mięs.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.