Grejpfrut

Grejpfrut
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Pochodzenie grejpfruta nie jest do końca znane. Po raz pierwszy opisano go na karaibskiej wyspie Barbados. Zadomowił się tam pod koniec XVIII w., skąd na początku XIX trafił na Florydę. Dziś uprawia się go w wielu krajach strefy podzwrotnikowej, między innymi w Stanach Zjednoczonych, w Argentynie, na Kubie oraz w Indiach i Afryce Południowej. Nazwa pochodzi od angielskich słów: "fruit" - owoc i "grape" grono. Anglosasi nadali mu nazwę „winogronowy owoc” z uwagi na sposób w jaki wyrastają owoce tych smakowitych cytrusów – rosną bowiem na gałązkach rozmieszczone w gronach.


Co warto wiedzieć?

Czy wiesz, że podczas gdy Europejczycy zajadają się grejpfrutami, w wielu rejonach Azji uważa się je za niejadalne? Warto wiedzieć jednak, że owoce te poza kulinarnymi, mają także inne zastosowania. Z ich skórki otrzymuje się substancje oleiste, cenione za pozytywny wpływ na odporność organizmu. Natomiast ekstrakt z pestek tych cytrusów działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Posiada także właściwości przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Składniki pochodzące z grejpfruta są szeroko stosowane również w kosmetyce. Są zawartością między innymi żeli pod prysznic, olejków do masażu i kosmetyków o działaniu antycellulitowym.


Z czym to się je?

Słodko-kwaśny smak grejpfruta z charakterystyczną dominująca nutą goryczki doskonale uzupełnia smak innych owoców, wędzonego łososia oraz sałat. Jest składnikiem wielu deserów i koktajli. Cudownie smakuje też sam lub z odrobiną cukru. Świeżo wyciśnięty sok z grejpfrutów z dodatkiem kilku kostek lodu to natomiast gwarantowany sposób na orzeźwienie. Warto wiedzieć, że poszczególne odmiany grejpfruta różnią się nie tylko kolorem, ale i smakiem. Najbardziej gorzkie są czerwone owoce, najmniej - zielone odmiany, zwane często grejpfrutami sweetie.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.