Grejpfrut - właściwości

Grejpfrut - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

Smaczny i orzeźwiający grejpfrut z uwagi na swoje wartościowe wnętrze oraz niską zawartość kalorii jest składnikiem wielu diet. Podobnie jak inne owoce cytrusowe, jest doskonałym źródłem witaminy C. Są w nim także witaminy z grupy B oraz wit. E i P. Posiada ponadto dużo cennego błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę jelit i obniża poziom cholesterolu.

Bardzo wartościowe są białe włókna otaczające miąższ. Tkwią w nich bioflawonoidy, które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Natomiast zawartym w grejpfrutach flawonoidom przypisuje się działanie antynowotworowe. Warto też wiedzieć, że naryngina, związek który odpowiada za gorzki smak owocu, ma działanie lekko przeczyszczające i wspomaga przemianę materii.


Ile kalorii ma grejpfrut?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 39 kcal
Białko 0,69 g
Tłuszcz 0,1 g
Węglowodany 7,31 g
Błonnik 1,9 g

 

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.