Grejpfrut zielony

Grejpfrut zielony
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Historia istnienia grejpfruta zielonego w porównaniu do innych owoców, jest dość krótka. Ta mieszanka grejpfruta i pomarańczy olbrzymiej, czyli pomelo, pochodzi z Izraela. To tam po raz pierwszy została wyhodowana w 1984 roku. Owoc kształtem przypomina grejpfruta, ale smakiem zbliżony jest bardziej do pomarańczy, stąd jego drugie imię sweetie (ang. cukierek).


Co warto wiedzieć?

Moc grejpfruta tkwi nie tylko w samym smaku owoca, ale także w jego pestkach i białej skórce. W Tajlandii, gdzie owoc ten uważany jest za niejadalny, wyciąg z nasion grejpfruta stosowany jest do dezynfekcji i ochrony otoczenia przed drobnoustrojami patogennymi. Podobnie rzecz ma się w Stanach Zjednoczonych. Fakt ten jest o tyle istotny, iż składniki nasienia grejpfruta są biodegradalne i dlatego jest to bezpieczna metoda dezynfekcji dla środowiska.


Z czym to się je?

Ten pełen słońca owoc najlepiej smakuje w pojedynkę na surowo. Jeśli jednak masz ochotę spróbować go w innym zestawieniu, wybierz sałatkę owocową. W towarzystwie innych egzotycznych kuzynów, zielony grejpfrut stanowić może słodkie zwieńczenie niejednego przyjęcia. Sweetie nie gorzej sprawdza się jako dodatek do deserów czy składnik orzeźwiających sorbetów. Rewelacyjnie komponuje się także na różnego rodzaju sałatach serwowanych z grillowanym mięsem.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.