Groszek zielony

Groszek zielony
Gwarancja Satysfakcji

Skąd pochodzi?

Ten niepozorny zielony krewny fasoli jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze odnalezione nasiona datowane są nawet na 10 tys. lat. Początkowo uprawiany był w Indiach oraz Chinach. W średniowieczu był on już jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych nie tylko na Bliskim Wschodzie, ale także i w Europie. Jednak dopiero na przełomie XVI i XVII wieku groszek stał się ulubieńcem w kuchni. Stało się to dzięki Francuzom, a zwłaszcza dzięki królowi Ludwikowi XIV, który go wprost uwielbiał. Kolejnym krajem, którego mieszkańcy tak mocno docenili walory smakowe zielonego groszku, była Anglia.


Co warto wiedzieć?

Zapewne niejednego zdziwi fakt, że ten mały i niepozorny zielony groszek to fundament współczesnej genetyki! Stało się tak za sprawą czesko-niemieckiego zakonnika Grzegorza Mendla i jego obserwacji. Szybko rosnący bowiem groszek posłużył mu do przeprowadzenia pierwszych badań dotyczących dziedziczenia cech. Zostały one następnie spisane i sformułowane przez genetyka i w 1865 r. publicznie zaprezentowane.


Z czym to się je?

Najczęściej i najchętniej zielony groszek zjadamy w zwykłej sałatce warzywnej. Nie mniej chętnie sięgamy po niego, gdy razem z gotowaną marchewką wzbogaca nasze główne danie. Ale to nie wszystkie możliwości wykorzystania go w kuchni. W upalne dni groszek wyśmienicie sprawdza się w chłodnikach, z dodatkiem chlebowych grzanek czy pieczywem czosnkowym. W towarzystwie ryżu i innych warzyw komponuje się w całkiem syte risotto. Groszek zajadać można także z makaronem lub jako puree z dodatkiem aromatycznego czosnku. Natomiast w postaci konserwowej lub w mrożonkach zielony groszek może pojawiać się na naszym stole przez okrągły rok jako dodatek sałatek warzywnych.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.