Groszek zielony - właściwości

Groszek zielony - właściwości
Gwarancja Satysfakcji

Co dobrego ma w sobie?

Pomimo, że groszek zielony w większości przypadków kulinarnych nie występuje w roli głównej, to warto jednak pamiętać, że te małe zielone kuleczki to także pokarm bogaty w wartości odżywcze. Dostarczają organizmowi spore ilości białka, działają odkwaszająco, utrzymując tym samym równowagę kwasowo-zasadową. Groszek to także źródło beta-karotenu, witaminy C, D, K, a także witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. Znaleźć w nim możemy także kwas foliowy, sód, potas, fosfor, żelazo, miedź, kobalt, jod, cyn oraz magnez. Do tego zaletą groszku jest to, że jest niskokaloryczny i bardzo lekkostrawny.


Ile kalorii ma zielony groszek?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 96 kcal
Białko 6,7 g
Tłuszcz 0,4 g
Węglowodany 17 g
Błonnik 6,0 g

 

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.