Gruszka

Gruszka
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Gruszki znane i uprawiane były już za czasów Juliusza Cezara, choć najprawdopodobniej pochodzą z gorących, zwrotnikowych lasów azjatyckich. Powoli przyzwyczajając się do umiarkowanego europejskiego klimatu, gruszki zaczęły podbijać serca i podniebienia mieszkańców starego kontynentu. Dzięki nim zaczęto udomawiać i doskonalić techniki szczepienia grusz. Dziś możemy przebierać wśród wielu gruszowych odmian, różniących się od siebie wielkością, kształtem i smakiem owoców.


Co warto wiedzieć?

Gruszki, głównie ze względu na swój „kobiecy” kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków. Podane na deser z ciepłym czekoladowym sosem, potrafią rozbudzić ukryte namiętności. Wpływają także pozytywnie na naszą koncentrację i pobudzają nasz mózg do wydajniejszego działania. To wszystko za sprawą ukrytego w nich boru.


Z czym to się je?

Możliwości zastosowań gruszki w kuchni jest przeogromna ilość. Najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowania kompotu, dżemu, konfitur, a także musu, używanego następnie jako słodkie nadzienie do naleśników. Ale to nie koniec długiej listy potraw z gruszką w roli głównej. Dodana do potraw mięsnych nadaje im lekkiego aromatu i słodkiego smaku. Z tego też względu bardzo często staje się ona nadzieniem do pieczonej kaczki, filetów z kurczaka lub karkówki.

Gruszki rewelacyjnie sprawdzają się także w sałatkach oraz w zestawieniu z orzechami i serem pleśniowym typu gorgonzola czy roquefort. Zawinięte natomiast w szynkę parmeńską i polane sosem balsamicznym przemieniają się w wykwintną przekąskę na wytwornej kolacji. A po niej czas na „piękną Helenę” – najsłynniejszy deser z lekko podgotowanych gruszek serwowanych z lodami. Innym słodkim rozwiązaniem dla tych owoców są ciasta, torty lub po prostu zapieczenie ich w cukrze z odrobiną wanilii. Gruszki można z powodzeniem konserwować, choć należy pamiętać, ze z całą pewnością nie nadają się do zamrożenia.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.