Gruszka nashi

Gruszka nashi
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Skąd pochodzi?

Gruszka nashi podobno ma około 3000 lat, a swoją owocową karierę rozpoczynała w Chinach, gdzie lądowała na stołach najbogatszych arystokratów. Później jej popularność rozprzestrzeniła się także na pozostałe zakątki świata. Dzisiaj drzewa z tymi owocami uprawiane są m.in. w Australii, Chile i Nowej Zelandii.


Co warto wiedzieć?

Gruszka nashi to owoc, który zaskakuje pod wieloma względami. Na pierwszy rzut oka wygląda jak niewielkie jabłko. Jej cecha charakterystyczna to jasnożółta skórka. Dociekliwi obserwatorzy dostrzegą także, że jest ona obsypana drobnymi plamkami w kolorze karmelu. Osoby, które miały przyjemność jej skosztować, porównują jej smak do tradycyjnej gruszki, ale podkreślają, że jest bardziej orzeźwiająca. Owoce smakują najlepiej, gdy są dobrze schłodzone.

Gruszka nashi wiele ma imion. Nazywana jest gruszką azjatycką. To ze względu na jej pochodzenie. Piaskowa to kolejne z imion nashi. Określenie nawiązuje do miąższu owocu, którego konsystencja przypomina właśnie piasek. Z kolei orzeźwiający smak i soczystość nashi sprawiły, że nazywana jest również gruszką szampańską lub wodną.


Z czym to się je?

Ciekawostką jest to, że gruszki nashi dojrzewają na drzewach. Nie każdy jednak ma możliwość zjadania ich na surowo wprost z gałęzi, a podobno wtedy są najsmaczniejsze. Dojrzałe owoce charakteryzują się twardym, słodkim, soczystym i piaskowym miąższem. Są zdecydowanie bardziej delikatne niż rodzime odmiany. Zauważyć można to już podczas zakupu. Owinięte są w specjalne siateczki, które chronią owoce przed uszkodzeniami. W chłodnym i ciemnym pomieszczeniu można je przechowywać nawet do 6 miesięcy.

Sposobów na kulinarne wykorzystanie nashi jest naprawdę wiele. Można przygotować z niej desery, galaretki, koktajle, marmolady czy sałatki. W tym ostatnim przypadku azjatycki owoc z powodzeniem zastąpi nasze rodzime gruszki i jabłka. Znakomicie smakuje również na surowo, zwłaszcza wtedy, gdy jest odpowiednio schłodzony.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.