Gruszka - właściwości

Gruszka - właściwości
Gwarancja Satysfakcji
Najsmaczniejsze kupisz w miesiącach:
  • styczeń
  • luty
  • marzec
  • kwiecień
  • maj
  • czerwiec
  • lipiec
  • sierpień
  • wrzesień
  • październik
  • listopad
  • grudzień

Co dobrego ma w sobie?

O właściwościach leczniczych gruszek wiedzieli już w XVII w. Francuzi i Belgowie. Ze względu na zawarty w nich potas wskazane są przy dolegliwościach związanych z sercem. Dodatkowo zawierają witaminy A, C, PP i z grupy B oraz związki mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, a nawet jod.

Gruszki znane są także ze swoich właściwości przeciwgorączkowych, dlatego warto sięgać po sok lub napar z tych owoców w długie zimowe wieczory. Sprawdziły się także w kosmetologii – pielęgnacyjne maseczki czy kremy sporządzane na bazie gruszek sprawiają, że nasza cera staje się jedwabiście gładka i gruntownie nawilżona.


Ile kalorii ma gruszka?

Wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 54 kcal
Białko 0,6 g
Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 14,4 g
Błonnik 2,1 g

 

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.