Grzyby suszone

Grzyby suszone
Gwarancja Satysfakcji

Co warto wiedzieć?

Zapach gotowanych grzybów to jeden z najwspanialszych i najbardziej charakterystycznych zapachów w rodzimej kuchni. Polska to jedyny kraj w Europie, który nauczył się naprawdę doceniać grzyby leśne – nigdzie indziej nie je się ich tak powszechnie. Bigos czy pierogi z kapustą nie obejdą się bez choćby kilku małych grzybków. Ale co zrobić, gdy mamy dopiero początek lata i w lasach nie uświadczysz ani pół borowika? Od czego są suszone grzyby? Zachowują one ten sam aromat co świeże i można po nie sięgnąć każdego dnia, bez względu na porę roku.

Wśród suszonych leśnych przysmaków królują borowiki i podgrzybki. Ich aromat nie ma sobie równych. Ma w sobie coś odświętnego i uroczystego. Warto więc przywoływać go przy każdej okazji, gdy chcesz w szczególny sposób uświetnić jakiś dzień. Pamiętaj jednak, by suszone grzyby przed użyciem namoczyć – najlepiej całą noc. Następnego dnia można je kroić lub w całości dodawać do potraw. Warto wykorzystać wodę, w której nasze grzyby się moczyły. Jest w niej aromat, którego szkoda byłoby pozbawiać potraw. Tak przygotowane grzyby świetnie sprawdzą się jako dodatek do faszerowanych zrazów, żeberek w sosie czy składnik nadzienia naleśników.

Świeże warzywa i owoce. Zobacz jak dbamy o ich jakość.